Beszámoló a Körösök vízrendszerén végzett 2021-2022-es hódállomány-felmérésről

Az Ökológiai Kutatóközpont közcélú monitorozási programjának keretében 2021. novemberében és 2022. márciusában hódállomány-felmérésre került sor a Körösök vízrendszerén.

A bejárt folyószakaszok összesített hosszúsága 2021-ben 107,5 km, 2022-ben 120 km (együttesen 227,5 km) volt. A felmérés az alábbi vízfolyásokat érintette: Kettős-Körös (37 km), Sebes Körös (44 km), Hármas-Körös (90,5 km), Fehér-Körös (14,5 km), Hortobágy-Berettyó (28,5 km), Kákafoki-holtág (Bikazug, 13 km). Becslésünk szerint 2021-22-ben a vizsgálati területen 124 hódcsalád élt, ami 5,45 hódcsalád/10 km állománysűrűséget jelent. Ugyanez az érték 2018-ban 4 család/10 km-nek adódott 99,7 km folyószakasz felmérése során (Juhász 2018). A viszonylag csekély mértékű növekedésből az élőhelyek fokozatos telítődésére következtethetünk.

Az egyes hódcsaládok által aktívan használt szakaszok hosszát és a territóriumok határait a terepen regisztrált friss életnyomok (rágások, várak, kotorékbejáratok, csapák, lábnyomok) alapján becsültük. Az adatgyűjtés főként motorcsónakból történt, egyes szakaszokon azonban gyalogos bejárásra is sor került az adatok pontosítása érdekében.

Hódcsaládok a Körösök vízrendszerén 2021-2022-ben

A folyón végzett felmérést követően a Hármas-Körös egyik holtágán a faj rendkívüli „vízmérnöki” tevékenységét sikerült dokumentálni. A területen élő hódcsalád ugyanis egy 300 méter hosszú csatorna ásásával végzett „vízkormányzást” annak érdekében, hogy kotorékának bejáratát a holtág kiszáradása előtti utolsó pillanatig víz alatt tartsa.

Az ökoszisztéma-mérnök rágcsáló fadöntő tevékenysége a hideg idő beálltával válik igazán intenzívvé, valamint az őszi alacsony vízszintnél a kotorékok jó detektálhatósága is hatékonyabbá teszi a munkánkat. A tél-végi, koratavaszi időszakban a felmérés időzítésével az árhullámokhoz kell alkalmazkodni. Abban, hogy a motorcsónakos adatgyűjtés az idén rendelkezésünkre álló rövid idő alatt megvalósulhasson, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, valamint a Csicsergő vízitúra megállóhely és horgásztanya üzemeltetője nyújtott nélkülözhetetlen segítséget.

Hálásak vagyunk Bogdány Zoltán, Lustyik Gábor, Sebestyén László és Varjú Tibor hivatásos halőröknek, Nemes Attilának (KHESZ ügyvezető igazgató) és Jankulár Zsoltnak (Csicsergő Vízitúra-megállóhely). Köszönjük továbbá Harsányi Dezsőnek (Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság), hogy felhívta a figyelmünket a hód rendkívüli élőhely-átalakító tevékenységére, melyet a cikkünkben meg nem nevezett holtág mentén tapasztalt.

Írta: Juhász Erika és Czabán Dávid